Близо 3 хиляди декара с есенни посеви са унищожени от високи води в землището на бургаското село Димчево.
 
 
Скъсани диги на река Факийска и стичащи се води от Странджа са наводнили ниви и имоти на местното население, предаде БГНЕС. 
 
Поражения отчитат десетки крупни зърнопроизводители и зеленчукопроизводители в селата Присад, Вършилово, Зидарово и около Карнобат. Напълно унищожени са посевите от ечемик, пшеница и картофи в село Димчево.
 
„За нас това е бедствие. Годината ще бъде нулева. Всички агро-техническите срокове са изтървани, заради това, че водата цяла зима почти е метър“, казва Димитринка Маринова, зърнопроизводител от Димчево, цитирана от dariknews.bg.
 
Местната кооперация отчита над 80% унищожени посеви от обработваните 3500 декара земя. „Това - домати, чушки, дини, пъпеши, всичко е леш. Купуваме скъпи семена, дали сме най-малкото 500-600 лева. Май месец идва, тази вода ако не се изтегли ние заминаваме, умираме прави. Какво ще правим - не знам“, споделя залечнукопроизводителят Костадин Боев.
 
Друг стопанин - Веселин Пехливанов, допълва картината: „Залят ми е тракторът, навесите, караваните, помпите даже - всичко. Водата стигна два метра! Спя в караваната, щях да се удавя. Едва избягах.“ 
 
„Съоръженията на „Напоителни системи” са стари и амортизирани, и не успяват да изпомпат стичащата се в землището вода", казват жителите на Димчево.
 
„Трябва да се подменят с помпи с по-голям капацитет. Необходима е съвременна техника, за да се направи наново милиорация на цялото землище, за да има ефект. Няма друг изход от ситуацията“, казва зърнопроизводителят Красимир Маджаров.
  
От Областна управа обмислят възможност за разработване на канали и разчистване на старите. Комисиите на общинска служба „Земеделие“ вече са констатирали щетите, които на места са 100%. След снеготопенето преливат и язовири, но само от преливниците, като до този момент опасност за населението няма.