Основен проблем в региона е липсата на преработвателна фабрика. Водили сме разговори с една италианска фирма, която има интерес да купува от нашия регион и в близко бъдеще, ако наистина нещата се случат, тази година се очаква да купуват за втора поредна година.
 
 
Идеята е до две-три години да изградят такова преработвателно предприятие в региона на Русе и Силистра. За радост, има по-малки преработватели, които са в региона на Шумен, Нови пазар, Попово, които са нови фабрики и предстои да работим и с тях. Това каза за Фермер.БГ председателят на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев.
 
По думите му продукцията от костилковите плодове не може да се реализира изцяло на нашия пазар, защото излиза в кратки срокове и трябва да се реализира в тези кратки срокове.
 
„В България просто нямаме такъв капацитет да я преработим и да изконсумираме такова количество костилкови плодове. За семковите  е малко по-различно. Там все още не сме достигнали потенциала на производство на това, което можем да консумираме и българския пазар е добър. Но костилковите, които са и основно застъпени в нашия регион са предимно за износ“, отбеляза Колев. 
По думите му Румъния е традиционен пазар за български сливи. 
 
 
„Те много я харесват. Също така и за череша. Над  80-90% от черешата в нашия регион отива само за румънския пазар“, обясни председателят на Съюза на Дунавските овощари. 
 
Той обясни и как промените в Румъния ще се отразят на работата с тамошните търговци. 
„Сега по-големите от нас продават на търговци на по-високо ниво - които имат собствени складове или директно на веригите. Има и друга група търговци, който са малки. Те работят основно с малки количества, но много често и интензивно. Идват и купуват от тук всеки ден и го продават на борси в Румъния. За в бъдеще румънското правителство има намерение да развие овощарството.
 
Стимулират производителите с данъчни облекчения, което означава, че те са насочили средства в това производство и в един момент те ще започнат да произвеждат голямо количество плодове и това е моментът, в който тези малки търговци, вместо да купуват от нас, ще започнат да купуват от румънските производители“, разказа Колев и добави:
 
 
„Затова трябва да се реорганизираме, да си направим складове, заготовка, за да можем да продаваме на това по-високо ниво търговци, които вече работят с веригите. Защото, когато тези, малките спрат да купуват от нас, фактически голяма част от продукцията ще остане непродадена, ако ние не сме направили следващата стъпка в развитието си“.