Ако цените на едро на зърнените култури тръгнат нагоре, България е готова да разреши отново вноса от Украйна. Това коментира министърът на икономиката Никола Стоянов пред Нова телевизия. 

Следим темата тук 

„Разчитаме българските земеделски стопани и производители да разберат, че го правим за тях и разчитаме на тяхната лоялност да не използват момента за спекула”, каза той. Според него през миналата година България е направила „огромна грешка”, като е спряла износа на зърно и така сме загубили традиционни пазари. 

Междувременно стана ясно, че Румъния ще запечатва и наблюдава украинските зърнени пратки, преминаващи през страната, без да пристъпва към забрана за внос. За това съобщи тяхното Министерство на земеделието в сряда. 

Освен това Букурещ въвежда контрол директно в митниците, координиран от тамошната хранителна агенция, за всички селскостопански хранителни продукти, идващи от Украйна. 

Решението излезе в деня, когато България се присъедини към Полша, Унгария и Словакия, които временно забраниха вноса на украинско зърно, тъй като „коридорите на солидарността“ ощетиха изключително много техните земеделски производители. 

В същото време министър Даеа е изпратил на украинската страна искане за бързо намиране на решения за ограничаване на износа на зърнени култури и маслодайни семена (слънчоглед, рапица) за Румъния, като се имат предвид трудностите, които срещат румънските фермери. 
Двамата министри ще се срещнат в петък в Букурещ.