Нерегистрирана овцеферма на недоказан засега собственик отглежда животни в зелените площи между жилищните блокове в пловдивския кв. „Столипиново“.

Кметовете поемат регистрацията на стопанствата тип „заден двор“

Стопанин е заградил кошари с овце върху общинската земя, без да спазва правилата за животновъдна дейност. Властите в Пловдив признават, че тези животни се отглеждат без никакво разрешение, съобщи Нова ТВ.

Според хората, които живеят в района, става дума за около 20 овце. През деня те са на паша.

„Вчера получих сигнала и веднага дойдох на проверка. Сигнализирах и Шесто Районно управление. Когато дойдохме, животните ги нямаше. Ще бъдем безкомпромисни”, заяви Иван Стоянов, кмет на район „Източен” в Пловдив. 

Той обясни, че е почти сигурно кой е собственикът на импровизираната ферма, която е изградена в изоставена сграда. Стоянов допълни, че ще бъдат сигнализирани РЗИ, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Както е известно, от 14 февруари тази година влязоха в сила промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които уреждат в детайли изискванията за отглеждането на селскостопански животни в лични стопанства.

Животновъдните обекти - лични стопанства, за отглеждане на селскостопански животни подлежат на регистрация в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), на чиято територия се намира обектът, предвижда законът. Регистрацията на тези обекти е безплатна, като стопаните не дължат нищо и за идентификацията на животните.

Основният мотив за промените беше да се осигури ветеринарномедицинска помощ за всички селскостопански животни, а контролните органи да извършват проверки на мерките за биосигурност във всички видове стопанства.