В област Видин все още е напълно приключило прибирането на реколтата от царевица, заяви Личко Луков, директор на Областна дирекция „Земеделие”, цитиран от радио „Фокус”. Луков посочи, че посевите от слънчоглед са прибрани изцяло.

 

„Добивите от слънчоглед са ниски в сравнение с изискванията на съвременното земеделие. Добивите достигат до 180 кг от дка в Ново село, Видин и Брегово, 150 кг в Белоградчик и Бойница и малко по-високи в Ружинци от 200 кг. Тези добиви няма как да върнат вложените средства на производителите”, допълни Личко Луков.

 

поред него причините са сушата, ненавременната сеитба и болестите, които се появяват по посевите от слънчоглед. „Най-страшното на Видинския край е, че не се спазва четири пълното сеитообръщение, като на четвъртата година трябва да се засече слънчоглед със слънчогледа.

 

И тогава може да се каже, че част от болестите и неприятелите са ликвидирани, защото слънчогледът е податлив на болести и неприятели и това се отразява върху добивите”, обясни директорът на Областна дирекция „Земеделие” във Видин.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!