21 браншови организации от сектор Земеделие остро възразиха срещу атаките от последните дни срещу работата на земеделския министър Румен Порожанов и обявеното искане на оставката на директора на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ на ресорното ведомство, Георги Праматаров. Това става ясно от отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов и до министър Порожанов.
 
 
„Категорично се противопоставяме срещу предприетата крайна мярка, която застрашава експертния управленски капацитет и излага на риск нормалния работен режим, особено в настоящия ключов за сектора ни период, свързан с подготовката на България за Общата селскостопанска политика след 2020г. Господин Праматаров е безспорен професионалист и доказан във времето експерт от най-високо ниво“, пише в официалния документ.
 
Писмото е подписано от 21 асоциации, които са: Асоциация на земеделските производители в България, Национална асоциация на зърнопроизводителите, Национален съюз на говедовъдите в България, Национален съюз на земеделските кооперации в България, Асоциация на черношарените говеда, Асоциация на млекопреработвателите в България, Асоциация на овощарите в България, Съюз на овощарите в България, Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010, Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България, Национална асоциация на младите фермери в България, Съюз на българските мелничари, Федерация на независимите синдикати от земеделието, Съюз на оризопроизводителите в България, Българска асоциация биопродукти, Национална асоциация на производителите и прерработвателите на черупкови плодове, Национална био асоциация, Национална браншова организация - български пчеларски съюз, Фондация за биологично земеделие „БИОСЕЛЕНА“, Институт за агростратегии и иновации и Асоциация на млекопреработвателите в България.
 
Заедно с тях потребители на Фермер.БГ също коментираха, че отстраняването на Георги Праматаров от пост наистина не е било нужно. Прилагаме някои от коментарите на нашите потребители:
 
"Всеки, който познава Праматаров, е на ясно, че той е повече от ЧОВЕЧЕН човек. Това негово качество е гаранция, че не би навредил по никакъв начин на който и да е животновъд, а точно обратното. Ерудиран, принципен, много трудолюбив, справедлив - определения, които описват същността на гореспоменатия експерт. До всички животновъди: Не се подвеждайте по обещания от Ваши представители/председатели и т.н. Всеки е силен на думи, но трябва да знаете, че действията често се различават от тях. Лесно е да се иска оставка, защото така са Ви посъветвали, но се замислете какво ще промени тя. Утрешният ден, ще поставят някой, който е по - удобен за ваши председатели, но не и за Вас самите, някой, който въобще не е запознат с Европейското законодателство. След това, новопоставеното лице ще бъде набедено. Отново ще има бутн от недовлни и отново ще се обвинява държавата! Честно може да се установи само по вида (снимки) на човек дали е по-интелигентен или точно обратното. Потърсете такива за хора, на които искате оставки и за вашите "добронамерени" съветници / подбудители. Информирайте се достатаъчно добре преди да действате. ПП: Ако смятате, че работя като ПР (пиар) на Праматаров, ще е похвално за мен, че се имам талант и за друга професия."
 
"Отново се търсят изкупителни жертви. Виновниците от БАБХ си остават по местата. Какво общо има Георги Праматаров със забърканата каша, не е ясно. За разлика от останалите коментатори, аз с името си бих застанала зад твърдението, че той е един от кадърните и работещите хора в МЗХ. Поредният изграден с годините експерт, който си отива. С него сме спорили много пъти, но винаги с аргументи. Един от хората, които разбираха проблемите от една дума. И които съответно достатъчно бързо можеха да намерят разрешението им. От оставката на Цветан Димитров също не съм във възторг. Сигурно животновъдите имат своите аргументи срещу неговата работа, но той беше работещ заместник министър - с достатъчен опит и диалогичност. Има много започнати и недовършени задачи под негово ръководство. Наследникът му ще трябва да навлиза много бързо в проблематиката. Понякога си мислим, че с една оставка проблемите ще изчезнат с магическа пръчка, но те са трупани с години и са плод на една огромна пропаст между чиновниците и обикновения фермер. Пропаст, която няма да се запълни с оставки, а с цялостно преосмисляне на политиката и отношението към всеки отделен човек от страна на министерството /и не само на това министерство/. Постепенно и целенасочено трябва чиновниците на всички нива да бъдат убедени, че тяхната задача и роля е да помагат на всички предприемчиви хора да успяват, за да могат да изкарат собствената си и тяхната /на чиновниците/ прехрана."
 
"Защо закачате Праматаров? Най-накрая да дойде свестен човек и разбира се ще го махнат него. А виновните ще си останат и ще продължават просто да си изкарват време на работното място. Май на някой не му изнася, че човека е принципен и не "минават" мераците на някои елементи."
 
Не е ясно кога ще има зам.-министър. Възможно е Атанас Добрев, Лозана Василева и Вергиния Кръстева да поемат задълженията на Цветан Димитров, докато бъде избран нов експерт, който да заеме поста.