Не се предвижда ваксинация срещу шап на животните в България, отговориха на Фермер.БГ от НВМС, чийто шеф Йордан Войнов всеки момент се гласи да оглави Агенцията по безопасност на храните.

„В сегашната ситуация приоритет на службата е овладяването на огнището и мерките подлежат на непрекъснато обсъждане“ посочват от ветеринарната институция.

По отношение на обезщетението на стопаните НВМС съобщава, че плащането ще се извърши съгласно Наредба на Министерски съвет за условията и реда за разходване на средствата за покриване на разходите, свързани с епизоотичните рискове. Решението, което беше взето наскоро от Министерски съвет е, че животновъдите ще бъдат обезщетени на 100%.

Кийт Симптън, ръководител на мисията на ЕК, която е на посещение в България във връзка с шапа, пък е на мнение, че трябва да се  засили наблюдението над домашни животни и незабавно да се пристъпи към регистрация и идентификация на животните от засегнатите райони. Според евроекспертите трябва да се обмисли и евентуален план, който да включва ваксинация на домашните животни.

 

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!