По 140 лв. за говедо, 245 лв. за бивол и 28 лв. за овце и кози ще получат животновъдите като национални доплащания през декември. Това каза в интервю за Фермер.БГ министърът на земеделието и храните Десислава Танева след проведения в четвъртък Консултативен съвет по животновъдство в МЗХ.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
 
 
„По време на Консултативния съвет стана ясно какво ще е разпределението на националните доплащания на глава животно, които ще се случат в първия възможен ден след приемането на актуализацията на бюджета за 2014 и обнародването ѝ в Държавен вестник през декември. Знаете, че в в нея има заложени 70 млн. лв. и ние намерихме начин, по който всеки вид животно да получи 70% от националните доплащания за глава животно. В тези 70% ще бъдат изплатени по 140 лв. за говедо, 245 лв. за бивол и 28 лв за овце и кози.
 
Останалите 30% ще бъдат изплатени на животновъдите в началото на 2015 година, след като бъде приет бюджетът за следващата година.
 
"Знам, че исканията на секторите бяха те да си получат на 100% националните доплащания през декември, но това на практика не е възможно предвид на актуализацията", коментира министър Танева. Тя допълни още: „Много важно в комуникацията с неправителствения сектор да казваме истината независимо дали тя е най-приятната новина. Всичко останало дава погрешни сигнали към съответния сектор, което води до вземането на погрешни решения“. 
 
 
 
© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!