Националната асоциацията на зърнопроизводителите (НАЗ) предвижда зърнена криза през 2013 г.

 

Управителният съвет на НАЗ проведе среща в Арбанаси, на която бяха обсъдени есенната кампания и състоянието на посевите в страната, съобщиха от асоциацията за Фермер.БГ.

 

Зърнопроизводителите изразяват своята огромна тревога относно зърнената реколта от есенници. Според тях основната заплаха за зърнените култури е сушата.

 

„Пшеницата, ечемикът и рапицата са застрашени от трайното засушаване. Днес констатирахме, че посевите са в лошо състояние и вече има пропаднали площи. Още в началото на стопанската година е ясно, че през 2013 г. ще се произведе много по-малко зърно. Предстои зърнена криза, причинена от сушата“, каза Ангел Вукoдинов, председател на Асоциацията.

 

[news]

 

Освен климатичните условия, през 2013 г. зърнопроизводителите ще се сблъскат с редица препятствия, които допълнително ще затруднят предстоящата реколта.

 

Въпреки че правителството обяви земеделието за приоритетен отрасъл в началото на мандата си, Бюджет 2013 не предвижда национални доплащания, както и възстановяване на акциза върху горивото за земеделски нужди, а и в него не са заложени средства за компенсиране на пропадналите площи.

 

Членовете на Управителния съвет на НАЗ са убедени, че модерното, на европейско ниво зърнопроизводство е изход от икономическата криза. От Асоциацията констатират, че са единствените зърнопроизводители в Европа, които нямат държавна подкрепа.

 

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!