След проведено извънредно заседание на РУС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на 18 март в с. Арбанаси Националната асоциация на зърнопроизводителите излезе с официално становище, относно прилагането на опростената схема за малки земеделски стопанства. „Обявеното намерение за прилагане на опростената схема за подпомагане на малките земеделски стопанства е прибързано, недалновидно и непрозрачно. Твърдим, че прилагането й в този вид ще причини дългосрочни вреди на българското земеделие“, заявиха от НАЗ.

 

Според ръководството на асоциацията въвеждането на подпомагане по опростената схема по този начин ще доведе до:

1. Нарушаване на основна цел на ОСП, а именно – устойчивото развитие на земеделските стопанства;

2. Предизвикване на изкуствено допълнително раздробяване земеделски стопанства.

3. Вълна от желаещи собственици да получават средства, без да обработват реално земеделска земя и да произвеждат земеделска продукция;

4. Силен тласък на сивата икономика;

5. Маргинализация на населението от селските райони;

6. Заплаха за екологията и биоразнообразието, поради липса на контрол

 

„Мотивите са повече и имаме желанието да ги изложим пред всички заинтересовани от сектор Земеделие“, заявяват още от асоциацията. НАЗ инициира провеждане на дебат с всички браншови и граждански организации по прилагане на опростената схема за малки стопанства поради липса на инициатива на правителството за широка обществена дискусия. Форумът ще се състои на 10 април 2014 г. от 13.00 ч. в Интер Експо Център, гр. София.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!