На 27 и 28 септември в местността Паниците край Калофер ще се проведе Осмиат национален събор за опазване на местните български породи селкостопански животни, научи Фермер.БГ от организаторите. Министерство на земеделието и храните (МЗХ), Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ), Международен панаир – Пловдив, кметство Калофер, Национална организация на развъдчиците на автохтонни породи овце в България (ОРАПОБ) – Калофер и Животновъдно сдружение „Старият Балкан“ са организатори на предстоящия събор.

 

На 27 септември от 12 ч ще се проведе Фестивал на автохтонните породи селскостопански животни.

 

За откриването на Националния събор на 28 септември се очаква в Калофер да бъде и министърът на земеделито и храните проф. Димитър Греков. „Задължени сме да пазим нашите местни породи“ е темата по която ще говори проф. Д-р Васил Николов, изп.-директор на ИАСРЖ. На събора традиционно ще бъдат представени български автохтонни породи животни, създадени чрез народна селекция. Тази есен в събора ще бъдат представени 20 автохтонни породи овце, както и местни породи кози, говеда и коне, съобщиха за Фермер.БГ организаторите.

 

Целта на провеждането на Националния събор е запознаването на широката общественост с разнообразието от уникални местни животински видове и породи, както и да се насърчи и подпомогне отглеждането на тези видове и породи животни.

 


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!