Овцеферма от района на Златарица, Великотърновско осъществи износ за Молдова на 10 коча за разплод от порода Асаф. Със съдействието на Националната асоциация за развъждане синтетична популация българска млечна (НАРСПБМ) и на базата на осъществени на Събора на овцевъдите контакти, за първи път България изнесе животни за разплод в бивши Съветски републики, съобщи за Фермер.БГ Симеон Караколев, председател на НАРСПБМ.

 

Караколев допълни, че до края на ноември за Молдова ще бъдат изнесени и 140 женски агнета. НАРСПБМ работи много добре с фермери и научни институти в Молдова. Кочовете за разплод са изнесени със съдействието на доц. Петър Люцканов от Научно-практическия институт по биотехнологии в животновъдството и ветеринарната медицина на Молдова и директор на лабораторията по технология на развъждането и селекцията на овце и кози.

 

„Работим много добре с колегите, а износът на кочовете за разплод сега и предстоящия износ на женските агнета е сериозен пробив в бившите Съветски републики”, категоричен е Караколев.

 

НАРСПБМ има договорни отношения с Федерацията на овцевъдите и козевъдите в Молдова. На тази база фермери от Молдова са идвали на българския събор на овцевъдите, където са осъществени сделките за износ на наши разплодни животни.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!