Националната агенция за приходите (НАП) разшири от днес рубриката „Касови апарати и електронни търговци“ на своя сайт с допълнителни коментари по новите изисквания за онлайн отчитане на всички продажби в реално време.
 
 
Рубриката е допълнена с нови въпроси, отговори и примери за софтуер за управление на продажбите (СУПТО), съобщи приходната Агенция. През последните дни нейни представители са в активен диалог с бизнеса във връзка с последните промени в Наредба № Н-18 за фискалното отчитане на продажбите с касови апарати.
 
По новите правила устройствата трябва да подават на сървърите в НАП информация за всяка сделка в срок до пет минути от продажбата. Промените в Наредбата налагат смяна или преработка на хиляди фискални устройства. На сайта на приходната агенция са разписани и сроковете за извършване на преустройствата по групи фирми.
 
Междувременно Министерството на финансите публикува и проект за допълнителни промени в Наредба № Н-18. Предвидено е неговото обществено обсъждане да се проведе в съкратен срок до 15 март тази година.
 
Сървърите за отчитането на касовите бележки на НАП са отказали да работят за два часа на 5 март, съобщи преди ден говорителят на Агенцията за приходите Росен Бъчваров, цитиран от БНР.
 
 
Това се е случило със сървъри, които трябва да приемат информацията от търговците по новите правила на наредбата за фискалните устройства - да подават информация към данъчните на всеки пети минути.
 
„За периода между 13:30 и 15:40 часа сървърите на НАП са били неработоспособни, в резултат на което фискалните устройства на един производител при момента, в който се е възстановила връзката на сървърите с фискалните устройства, са започнали да показват съобщения за грешка“, обясни Росен Бъчваров.
 
Проблемът е отстранен, а от НАП предупредиха търговците да не се възползват от услугите на компании за софтуер, които предлагат продукт за заобикаляне на новите правила.
 
Според новите изисквания на касовите бележки трябва да имат баркод и информацията от тях да се подава до пет минути от плащането в НАП. Вече 56 000 касови апарати работят според новата наредба.
 
За днес е насрочена среща с представители на всички софтуерни компании, които работят по системите на касовите апарати, за да се предотвратят нови грешки.