НАП пресече опит за фиктивен износ на 13 тона имитиращ продукт с растителни мазнини, съобщиха от пресцентъра на приходната агенция.
 
При проверка на камион, превозващ фалшивия кашкавал, инспекторите от звеното "Фискален контрол" в НАП  установили, че количеството на натоварената стока не съответства на посоченото в придружаващите я документи. Оказало се, че липсват 13 тона от продукта, който по документи е описан като български кашкавал на стойност 110 000 евро. Продукцията била предназначена за Гърция.
 
При проверката са открити скрити документи, в които са посочени реалните количества на превозваната стока и фирмите действителни получатели.  В реалните документи вече е посочено, че става дума за продукт с растителни мазнини, а не същински кашкавал.  
 
Фиктивният износ е една от най-често срещаните схеми за измами с ДДС. При нея търговец изнася стоката само "по документи", като в същото време ползва данъчен кредит. Междувременно продуктите се реализират на вътрешния пазар, обикновено без платежни документи и в бюджета не се внасят дължимите данъци.
 
Стоката е иззета, сезирани са агенцията за безопасност на храните и прокуратурата. 
 
От началото на 2016 г. фискалните агенти са извършили 43 847 проверки на транспортни средства и са наложили 173 обезпечения, за да се избегне отклонение от облагане, уточнява Дневник.бг.