На 28 февруари българските фермери имаха възможността да научат повече за най-новите тенденции в производството на царевица, за антидотните технологии, както и за успешните практики за справяне с устойчиви плевели с Байер България. Всичко най-важно за най-рентабилната култура през 2021 г. - царевицата, разказаха български и чуждестранни експерти от науката и практиката.

Следете за фузариоза в посевите

Поредният уебинар на Байер Кроп Сайанс България се излъчи онлайн. Стотици фермерите, заложили отново на царевицата, гледаха събитието в Youtube и Facebook, за да сверят часовниците си и да научат най-новото за културата от топ експерти.

Специален гост в уебинара за напреднали в царевицата беше Натали Трифонова, която бе водещ на събитието. Участници в събитието бяха още един от най-титулуваните експерти в България – проф. Андон Василев, експерти от Байер България, както и дългогодишният специалист от Байер Кроп Сайанс Сърбия - Зоран Томашев.

Проф. Василев сподели повече за най-новата антидотна технология в лицето на Ципросулфамид.

“Отличителното при този антидот е, че той има химични свойства, осигуряващи добро усвояване, както от корените, така и от листата. Плюс добър системен транспорт в растенията. Един от продуктите в листата на Байер - Мерлин Флекс, съдържа именно Изоксафлутол и антидота Ципросулфамид.

Този продукт за разлика от старата формулация на хербицида (Мерлин ВГ) е много по-селективен, благодарение на включването на Ципросулфамида, който защитава царевичните растения от възможна хербицидна проява”, обясни проф. Андон Василев.

По думите му този хербицид е по-ефективен и по-безопасен върху различни почвени типове именно заради тази силна защита от антидота Ципросулфамид. Какво обаче се случва при неблагоприятни условия? Защото всички знаем, че земеделието е завод на открито.

“При неефикасно защитаване от хербицида може да се получат нежелани ефекти. В този случай обаче те са минимализирани, защото добрата защита, която дава този антидот върху царевичните растения, позволява те да понесат и по-неблагоприятни условия и да бъде приложен при различни почвени типове без да имаме опасност от съществени негативни хербицидни прояви”, категоричен е проф. Василев.

Топ хербицидни технологии от Байер за сезон 2022

Дългогодишният специалист в царевица от Сърбия Зоран Томашев пък разказа как неговата страна се справя с устойчивостта на плевелите, прилагайки Монсун Актив.

“В Сърбия използваме Монсун Актив повече от 10 години, за които той се превърна в основния продукт за контрол на плевелите в царевица”, каза Томашев.

Той представи една изключително интересна формула за добив при царевица. По думите му тя има 5 елемента, които дават пълния потенциал за добива на културата.

“Най-важен е броят растения на ха, след това броят на кочаните на ха, а на трето място е броят на редовете в кочан. Четвъртият елемент е броят зърна на ред. Последният е масата на зърното.

Всеки от тези елементи се определя в дадена фаза от развитието на царевицата. Изключително важно е, че първите 3 елемента се формират във фаза 9-10 лист на царевицата. Тогава правим своите агрономически решения, по отношение справянето с плевелите.

В този период третираме срещу плавелите и ако не го направим в точния момент или с точния продукт, можем да повлияем негативно на тези три елемента от общо петте фактора за добива.

Затова когато избираме хербицид, той трябва да е високодобивен, селективен към царевицата и също така да има антирезистентни качества. Ние видяхме всички тези предимства в Монсун Актив”, категоричен е Зоран Томашев.

Не случайно Байер е компания номер едно в България, в сегмент хербициди в царевица. Компанията предлага решение за всеки един проблем във всеки един момент. Селективност в комбинация с бързо и категорично действие. Всичко това са хербицидите в царевица от Байер.

Ето какво са подготвили от компанията за сезон 2022.

Мерлин Флекс и Капрено - доказалата се технология за максимални добиви ще бъде на пазара и през 2022 г.

Мерлин Флекс и Монсун Актив - новото предложение на Байер, с което ще постигнете пълен контрол от самото начало до края на вегетацията. Балурът в късна фаза вече не е проблем с бързото действие на Монсун Актив.


И тази година Байер България предлага множество промоционални предложения в царевица. За повече информация се свържете с търговския представител за Вашия район.