След големия успех на първия уебинар за 2022 г., посветен на хербицидните технологии, Байер Кроп Сайанс България излъчи и второто събитие за годината. Този път фокус бяха най-новите фунгицидни технологии за 2022 г.

Топ хербицидни технологии от Байер за сезон 2022

И този път интересът към уебинара беше огромен, като стотици фермери се включиха на живо във Facebook и YouTube, а след това и участваха в игрите с атрактивни награди на компанията.

Събитието откри търговския директор на компанията Жечо Мурзов с думите:

“На срещата ще обсъдим и ще ви представим решенията в житни култури, по отношение справяне с болестите. Освен нашите решения ще имаме и доста интересни гости. Гл. ас. Звездомир Желев ще ни представи последните тенденции в болестите, които нападат житните растения.
Проф. Георги Рачев пък ще ни запознае с промените в климата, които се наблюдават през последните години. Вярвам, че срещата ще оформи напълно вашите познания за решенията, които трябва да вземете, за да се справите с рисковите ситуации, в които сте поставени”, каза Жечо Мурзов.

Фитопатологът гл. ас. Звездомир Желев обърна специално внимание на фузариозата. Оказва се, че това е една изключително проблематична болест за фермерите през последните години.

“Болестта е изключително проблематична за посевите в регионите на Северна и Северозападна Европа, както и в САЩ, където валежите са по-съществени. У нас след относително няколко години на голяма суша през пролетта миналата година имаше голямо количество валежи и това беше предпоставка за развитие на гъбните патогени на фузариозата”, каза Желев.

Фитопатологът посъветва земеделците да се информират добре за фузариозата, като разберат повече за предпоставките за развитието й, както и кога е необходимо да предприемат мерки. Той даде и още ценна информация.

“Симптомите започват още при поникването на семената и в начални фази от развитие на растенията. По-късно, по-осезаемо се виждат симптомите при изкласяване, цъфтеж и зреене на зърното с появата на белокласие. Повредите са обвързани с появата на микотоксини - скритият враг за стопаните. Микотоксините са проблем, който може да компрометира реализирането на реколтата на пазара. За да бъде предотвратена болестта, е необходимо балансирано торене. Високите дози азот провокират заболяването. Около 10 пъти по-високи са нивата на микотоксините в зърното при безорните технологии, в сравнение с площите, които се обработват конвенционално”, сподели Желев.

По думите му болестта може да се ограничи, но затова е изключително важен правилният сеитбооборот.

“Междинните култури са елегантно средство за потискане на гъби от род Фузариум. За борба с болестта е необходимо да използваме специфични активни вещества. Най-добрата съставка като последействие, ефикасност и лечение са препаратите за растителна защита, в чийто състав влиза активното вещество Протиоконазол”, категоричен е експертът.

Други възможности са пестициди с тебоконазол, биксафен, флуопирам.

Освен експертите, в уебинара се включиха и регионалните представители на фирма Байер, които споделиха своите успешни истории за справяне с различни ситуации на полето през 2021 г.

Тази година Байер България представя най-завършеното хербицидно портфолио от продукти, подходящо за различни трудни ситуации и заплевеляване.

За борба със смесеното заплевеляване, експертите от Байер препоръчват Пасифика Експерт, действащ еднакво добре както срещу житни, така и срещи широколисни плевели.

Атлантис Актив е специалистът срещу райграс и трудни за контрол широколистни плевели. За контрол на широколистни плевели в житни, подобреното решение е Секатор Power. А при тежко и комплектно житно заплевеляване, изберете Атлантис Флекс - ненадминатият хербицид. Пума Супер пък е решението на Байер срещу  див овес и лисича опашка.

Фунгицидни схеми

Защита без аналог със Солигор за първо третиране и върхово ниво на защита със Зантара за второ третиране.

Втората схема ще ви осигури сигурност сега и в бъдеще с Инпут за първо приложение и Аскра XPro.


Очаквайте на 28 февруари от 14 ч. още един уебинар от Байер, с фокус върху царевицата и успешните цялостни технологии за отглеждане на културата.