На 8 февруари Байер Кроп Сайанс България излъчи първия си уебинар за 2022 г.,посветен на хербицидните технологии. Стотици фермери се включиха на живо във Facebook и YouTube, за да разберат повече за най-новите практики и технологии в житни култури и царевица.

Част от събитието, освен експертите от фирма Байер, които споделиха своите успешни истории за справяне с различни ситуации на полето през 2021 г., бяха и едни от най-титулуваните експерти в България – проф. Андон Василев, проф. Тоньо Тонев и проф. Георги Рачев.

През последните години все по-често чуваме да се говори за хербициден стрес, какво представлява той и как да се справим с него, обясни проф. Андон Василев.

“Хербицидният стрес е един от модерните видове абиотичен стрес през последните години. Има обаче няколко изисквания към хербицидите, за да се защити растението от него - висока ефикасност (силен контрол върху широк състав от плевели) и висока селективност (хербицидите да не увреждат културните растения).

Много често тези две изисквания не са еднопосочни. Селективността е нещо, което много трудно може да се достигне. Има обаче два начина - единият е създаване на физични бариери, а другият е на базата на установени биохимични различния между плевелите и културните растения, които принципно могат да бъдат различия в поглъщането, транспорта и разграждането на хербицидите.

Самата селективност е едно сложно качество и е много силно видово и сортово зависима. Отделно е зависима и от съпътстващи условия. Тоест един селективен хербицид може да се окаже недостатъчно селективен при стресови въздействия и това наистина се случва и то доста често в практиката”, разказа проф. Василев.

Именно затова е от особено значение да се доверите на професионалистите. През 2022 г. Байер България представя най-завършеното хербицидно портфолио от продукти, подходящо за различни трудни ситуации и заплевеляване.

За борба със смесеното заплевеляване, експертите от Байер препоръчват Пасифика Експерт, действащ еднакво добре както срещу житни, така и срещи широколисни плевели.

Атлантис Актив е специалистът срещу райграс и трудни за контрол широколистни плевели. За контрол на широколистни плевели в житни, подобреното решение е Секатор Power. А при тежко и комплектно житно заплевеляване, изберете Атлантис Флекс - ненадминатият хербицид. Пума Супер пък е решението на Байер срещу  див овес и лисича опашка.

Фунгицидни схеми

Защита без аналог със Солигор за първо третиране и върхово ниво на защита със Зантара за второ третиране.

Втората схема ще ви осигури сигурност сега и в бъдеще с Инпут за първо приложение и Аскра XPro.

Доверете се на Прозаро срещу фузариум. А за надеждна инсектицидна защита, изберете подобрения Децис 100.

В рамките на събитието проф. Тоньо Тонев разказа за опита си с културата царевица и даде полезни насоки и съвети за по-добри добиви. По думите му от изключително значение е справянето с плевелите в царевица до 6-ти лист, тъй като в противен случай може да се получи драстично намаление на добива с до 20%, но и не само. Получава се и много негативен ефект като:

- Стрес от конкуренция с плевели

- Стрес от температурни амплитуди

- Стрес от засушаване

- Стрес от вегетационен хербицид

Проф. Тонев даде съвети за успешно третиране при заплевелеляване с различни плевели в царевица.

“Трябва да познаваме добре заплевеляването. Ако имаме тежко заплевеляване и с едногодишни, и с многогодишни житни и широколистни плевели, Мерлин Флекс и Монсун Актив би била идеалната комбинация от два продукта, за опазване на царевичните посеви.

Много е важно да наблюдаваме фона на заплевеляването. Там, където потенциала от декар надминава тон - тон и половина от дка, тогава икономически би било оправдано тези полета да бъдат овладени и едногодишните, и многогодишните плевели. Тази хербицидна комбинация е идеална за подобно нещо, въпреки че ако говорим за овладяването на многогодишните плевели, в това число балур и паламида, тук несъмнено трябва да се третира с глифозат в лятно-есенния период. Именно тогава е идеалният момент за унищожаване на коренищата на тези многогодишни плевели. Умелото боравене с Раундъп Класик Про в лятно-есенния период при предшественик зърнено-житна култура е истинското решение на проблема с многогодишните плевели”, категоричен е проф. Тонев.

За интензивно изчистване на полета, които са силно заплевелени с балур, както и за справяне с резистентностни полулации, експертите от Байер препоръчват:

- Третиране на стърнище с Раундъп Класик Про

- Почвено приложение на Мерлин Флекс за интензивно изчистване на балур от семена

- Финален контрол на балур от семена и коренища с Монсун Актив

През 2022 г. компанията предлага решение за всеки един проблем във всеки един момент - селективност в комбинация с бързо и категорично действие, точно това са хербицидите в царевица от Байер.

Технологии в царевица

Мерлин Флекс и Капрено - доказалата се технология за максимални добиви.

Мерлин Флекс и Монсун Актив - пълен контрол от самото начало до края на вегетацията.

Монсун Актив за перфектно справяне с балур в късна фаза.

Очаквайте в края на февруари още един уебинар от Байер, с фокус върху царевицата и успешните цялостни технологии за отглеждане на културата.

И тази година Байер България предлага множество промоционални предложения в житни и царевица. За повече информация се свържете с търговския представител за Вашия район.