Проект за промени в наредба за биопроизводството разбуни духовете сред производителите. Срокът за обсъждане изтича в понеделник, а според проекта, санкции ще се налагат при "съмнения за нередности", преди изобщо да бъдат доказани, предаде БНР.

Милен Стоянов от Асоциация „Биопродукти“, член на работната група по проектонаредбата, коментира:


Има случаи, когато друг сертифициращ орган уведоми този, който сертифицира биопроизводителя, че нещо, може би, не е наред. В този случай, той спира сертификата от действие  за конкретен период, в който трябва да се направят съответните проверки.

Предстои да бъде уточнено за какъв срок ще бъдат спирани сертификатите. Ако проверяващите не открият нарушения в дадения период, сертификатите автоматично ще бъдат продължавани, уточни Стоянов. За да има „съмнения за нередности“, трябва да има сигнал от друг сертифициращ орган, категоричен е той. Стоянов не изключи възможността производители да използват механизма сезират органите, за да злепоставят и затрудняват конкурентите си, но уточни, че целта е да бъдат предпазени потребителите:

Сертификатът го взема сертифициращата фирма а не държавата. В неин интерес е да установи какъв точно е проблемът, ако няма проблем – да си запази оператора като свой клиент и, съответно, да си плаща таксата, а в същото време, ако има проблем , за да не дискредитира сама себе си – да отнеме сертификата.

И в момента сигналите за нарушения сред биопроизводителите са изключително редки, коментира Стоянов.

Ако някой ползва сертификат, че продава биологична продукция, а е небиологичен, това също е измама, изтъкна Стоянов и апелира потребителите задължително да сигнализират, ако видят такава практика.

 

Пълния текст на Проекта на наредбата вижте ТУК:

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2013 г. за прилагане на правилата на биологично производство на растения, животни и аквакултури, растителни, животински продукти, продукти от аквакултури и храни, тяхното етикетиране и контрола