Община Търговище започна прием на заявления за разпределение на 5350 дка пасища, мери и ливади от Общинския поземлен фонд. Те са предназначени за ползване от собствениците на пасищни животни с регистрирани животновъдни обекти, съобщиха от пресслужбата на Общината.
 
Основна част от мерите и пасищата са разпределени през 2015 г., а сега се отдават останалите свободни площи, припомнят от Общината. Те са разположени във всичките 51 населени места в Търговищко, както и в кварталите Въбел и Бряг. Най-много са свободните земи в района на Подгорица, Буйново и Макариополско.
 
Цените на декар са на годишна база, като зависят от категорията и разположението на имота. Най-ниската е 5 лв. на декар, но по-масово са 7 и 8 лв. Най-скъпо се котира декар ливада в землището на село Бистра – 13 лв.
 
Срокът на отдаване е пет стопански години, като започва на 1 октомври 2019 г. и приключва на 30 септември 2024 г. Необходимите заявления са достъпни на място или онлайн на сайта на администрацията. Там може да се направи и справка за наличните площи.
 
Заинтересованите животновъди могат да подадат своите документи в Центъра за административно обслужване на Община Търговище до 10 март.
 
Комисия ще разгледа постъпилите заявления и ще извърши разпределението на площите до 1 май. Предимство ще имат стопаните с по-малък брой животни. Според Закона за собствеността и ползването на земеделските земи в случай че заявените декари в дадено землище не достигат, животновъдите ще получат свободни такива от съседни райони.