Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) излезе с доклад за щетите, причени от наводненията в Сърбия и Босна. „Основната част от обработваемите земи в наводнените райони бяха унищожени и щетите в двете страни могат да достигнат само в този сектор стотици милиони евро", се посочва в доклада.

 

Най-тежко пострадалият град Обреновац е превзет от зарази, отчитат ветеринарните власти, предаде Нова телевизия. 200 тона трупове на селскостопански животни вече са унищожени, но по неофициална информация има още стотици умрели животни, тъй като липсва капацитет за толкова кратко време всички удавени животни да бъдат открити, извозени и унищожени.

 

Епидемиолози и ветеринари казват, че до 72 часа трупът на едно животно може да престои във вода, а след това той става преносител на много опасни зарази. Това е голямата катастрофа, пред която се изправя Сърбия, тъй като все още в страната има огромни райони, които са отцепени от потопа, категорични са властите.

 

Измрели животни, отровена плодородна земя – това е картината в наводнените региони. Статистиката засега отчита над 90 000 ха съсипани обработваеми земи. Селското стопанство на Сърбия е понесло загуби в размер на половин милиард евро – щети, които се очаква да доведат до повишение на цените на аграрната продукция и на фуражите.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!