На 26 март започва прием на заявления за подпомагане по мярка 141 от Програмата за развитие на селските райони ( ПРСР 2007-2013 ). Мярката е за подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране.

 

За полупазарно стопанство се смятат стопанствата, които произвеждат собствена продукция за собствени нужди и част от нея продават на пазара в готов вид. Субсидията е в размер на 7500 евро и ще се ползва за 5-годишен период.

 

Основното изискване е бенефициентите да бъдат от 18 навършени до 60 ненавършени години, да имат правни основания за земята, с която кандидатстват – да представят договор за собственост с актуална скица или договор под аренда, който да бъде сключен, нотариално заверен и да бъде вписан в Агенцията по вписванията в съответната община. След това самият бенефициент трябва да бъде регистриран като земеделски производител. Там се обръща внимание на правилното попълване на анкетния формуляр, където трябва да има минимум една икономическа единица. Като цяло размерът на стопанствата е от една до четири икономически единици, които са допустими за кандидатстване и след това да си подаде документите в съответната служба за съвети в земеделието за изготвяне на проекта.