След като пчелари се оплакаха , че не са включени във финансовата рамка за агро-сектора през 2012 г., МЗХ реагира като заяви, че субсидии чрез директно подпомагане за пчеларство няма да има, а пчелите в България не намаляват съществено.

 

Според МЗХ регламентите на ЕС са такива, че пчеларството не може да бъде подпомагано нито с директни субсидии, нито с национални доплащания.

 

Национални доплащания не могат да бъдат предоставени, тъй като те се отнасят само за секторите, които са включени съгласно европейското законодателство в  схемите за директни плащания, заявяват от МЗХ.  Това е причината към момента да не е възможно изплащане на ежегодна субсидия за брой регистрирано пчелно семейство. Едновременно с това, схеми за подпомагане, предоставяни въз основа на цена, количество, единица производство или единица средства за производство се разглеждат като помощи за оперативни разходи, които са несъвместими с Общия европейски пазар, допълват от МЗХ.

 

По данни на Министерството на земеделието и храните през 2010 г. наличните пчелни семейства в страната са били 613 262 броя, което е 1,9% по-малко в сравнение с броя им през 2009 година. Това показва, че драстично намаление в броя на пчелните семейства към момента не се наблюдава, категорични са от аграрното министерство.

 

В пресс-съобщение, изпратено до медиите от МЗХ заявяват, че Националната пчеларска програма се изпълнява успешно. Одобреният общ финансов ресурс за периода 2008-2010г. е в размер на 7 430 000 лв., от който са усвоени 5 021 296 лв. Средния процент на усвояване на средствата за целия първи тригодишен период е почти 70%.Това е един много висок резултат и е напълно съпоставим с резултатите на останалите страни в първите години от прилагане на програмите им.

Поради нарасналия интерес, в одобрената от Европейската комися за новия тригодишен програмен период по „Национална програма по пчеларство за новия 2011-2013г.” е заложен трикратно по-голям финансов ресурс в сравнение с този по предходната програма (2008 – 2010 г.) и достига почти 20 млн. лева, като са включени и нови мерки.

 

© 2011 fermer.bg