Без особенни затруднения МЗХ затри най-голямата ферма за бизони в Европа. Стопанството се намира в тополовградското село Орлов Дол и е собственост на фермера Илиян Василев.

 

Въпреки че фермата е абсолютно изрядна, наскоро тя е включена в списък на некоректните ползватели на земеделски земи, изготвен от Министерството на земеделието. До този момент никой не се наема да отговори защо.Василев обаче предполага, че някой е пропуснал да отбележи земята, която стопанисва от 2008 г. насам. Дотогава, в продължение на 50 години, теренът е необработваем.

 

Според една от хипотезите някой е забравил да смени статута й в регистрите за 2009 г., въпреки че във въпросната година за култивирането на земята, простираща се на площ от 15 километра, са похарчени около 500 000 лева.

 

Най-абсурдното обаче, е че за 2010 г. фермата отново се появява на картите. Собственикът й и швейцарските му партньори трябва да връщат държавната субсидия за 2009 г. заедно със солидна глоба. Абсурдите обаче не свършват дотам, защото се оказва, че за 2009 г. бизонската ферма не е изчезнала съвсем, тъй като присъства в списъците за Европейска мярка за финансиране.

 

"Всички ми вярват и знаят, че фермата, която е единствена в Централна и Източна Европа, я има, но проблемът остава", заявява Илиян Василев. Ако желае да не изгуби бизнеса, Василев трябва да търси правата си в съда. Друг вариант е среща със земеделския министър Мирослав Найденов, но фермера е скептичен.

 

Дипломираният юрист не желае да обмисля вариант за ликвидиране на над 200-те животни, а не може да си позволи да се грижи за тях, без да разчита на държавната финансова помощ.