На този етап прехвърляне на средства от 1-ви стълб (Директни плащания) към 2-ри стълб (Програма за развитие на селските райони - ПРСР) е необосновано за България. Това каза по време на публична дискусия за ОСП 2014-2020  Десислава Кърчанова, началник отдел Директни плащания в МЗХ, предаде репортер на Фермер.БГ.

Както стана ясно още през миналата година бюджетът на всички държави членки на ЕС за развитие на селските райони в новия програмен период ще бъде редуциран, като в България намалението е с 11%.
[news]
Фермер.БГ припомня, че България все още не взела окончателно решение дали ще има прехвърляне на средства между 1-ви и 2-ри стълб. Решението ще се вземе окончателно до 1 август 2014 г. и ще обхване календарните години от 2015 до 2019 г.

Решение за прехвърляне на средства от 1-ви към 2-ри стълб към момента е взела Великобритания  - 12% с амбиция за достигане на максималните 15% до края на програмния период. Подобно решение може би ще вземат Дания и Швеция. Франция също ще прехвърля средства от 1-ви към 2-ри стълб в размер на 3%. Такова решение е взела и Германия. От новите страни-членки решение за прехвърляне на средства е взела Полша, която ще прехвърля средства от 2-ри към 1-ви стълб, като все още не се знае какво ще е процентното изражение. По неофициална информация Словакия ще прехвърли 20% от 2-ри към 1-ви стълб. Румъния е взела решение да не прехвърля средства между двата стълба на ОСП.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!