Правим открити процедури, прозрачни конкурси и явни търгове за дървесина. Това заяви зам.-министър д-р инж. Валентина Маринова на среща с бизнеса от горския бранш във Враца. Тя отбеляза, че в момента тече първа тръжна сесия за предоставяне на дървесина за 2014 година, а процентът, който се предоставя на нея е 36% от общото количество дървесина. Според нея така ще се осигури  необходимата суровина за фирмите през първите месеци на следващата година, когато се очаква метеорологичните условия  да са лоши. „Интересуваме се  от какво има нужда секторът в момента и какво е необходимо на пазара, за да го предложим”, уточни зам.-министър Маринова и допълни, че целта на тези срещи  е да се осъществи пряк контакт с представителите на бизнеса от горския сектор.

Според   нея  цената на някои асортименти  дървесина може да бъде намалена  с между 10-15%. „Преизчисляваме и анализираме състоянието на пазара, но това, което е направено като прогнози и тренд през последните 3 години показва, че се върви към намаление на цените.”, поясни зам.-министърът.  Тя  съобщи, че цената на съхнещата и паднала дървесина ще намалее с 50%.

„Тази година няма абсолютно никакви притеснения, относно задоволяването на местното население с дърва”, изтъкна зам.- министър Маринова и добави, че близо 200 000 домакинства са си закупили над 1 100 000 куб.м дърва за огрев.   

Ресорният зам.- министър обясни, че след промените в Закона за горите, който е минал на първо четене в КЗХ и влиза в пленарна зала, се правят промени в Наредбата за възлагане на дейности, където е определен начинът и видът на отдаване на дейности.

На срещата присъстваха  представители на 26 фирми от бранша, директорът на Северозападното държавно предприятие, гр. Враца инж. Юри Миков и директори от териториалните поделения на предприятието.

Зам.- министър Валентина Маринова се срещна и с областния управител на Враца г-н Венцислав Василев.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!