Седмица след обнародването на 18 март на измененията и допълненията на Наредба 11 за агроекологичните плащания вече се подготвя ново изменение на текстове от наредбата. Това стана ясно по време на дебат на заседание на парламентарната комисия по земеделие и храни. Фермер.БГ припомня, че според биопроизводители България е единствената страна-членка на ЕС, в която новите биопроизводители и тези, чиито 5-годишни ангажименти са изтекли през 2013 г., ще останат без подпомагане за 2014 г. заради промените в Наредба 11.

 

[news]

 

Преди няколко дни експерти от Министерството на земеделието и храните обявиха, че са пратили запитване до ЕК относно възможностите фермерите, чиито агроекологични ангажименти са изтекли през 2013 г. да получат удължаване с 1 година до стартирането на новата ПРСР. Това са 270 бенефициенти, половината от които биологични производители. Зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев заяви вчера пред членовете на Комисията по земеделие, че по казуса се работи. Той обяви, че е готово и новото изменение на Наредба 11, което се очаква да бъде обнародвано в Държавен вестник във вторник, 25 март.

 

Това, обаче, ще се случи, ако бъде получен положителен отговор от Брюксел за удължаването с 1 година на договорите на тези земеделски производители. Отговор се очаква днес, 20 март. Зам.-министър Гечев припомни, че във водените до момента разговори по казуса с агроекологичните плащания е бил обсъждан вариант за допускане на очертаване през месец септември. „Това не е работещ вариант, защото очертаването на площите за биологично земеделие трябва да е свързано с очертаването по директните плащания.

 

Затова разработихме и механизъм очертаването да стане сега, одобряването да стане през септември. Но най-добрият вариант е да получим положителен отговор от ЕК и да направим промените в наредбата сега“, коментира зам.-министър Гечев. Той допълни, че подготвената вече нова промяна в Наредба 11 ще даде възможност за очертаване в рамките на допустимостта по регламент.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!