Мярката за напояване (мярка 4.3 „Инвестиции в инфраструктура“ - бел.ред) се очаква да стартира между месеците май и юни. Това заяви председателят на Националния съюз на земеделските кооперации в България Явор Гечев, по време на годишния национален семинар на съюза, съобщиха от пресцентъра на ресорното ведомство.
 
 
Кооперациите са допустими бенефициенти по мярката, допълни Гечев.
 
Според годишната индикативна работна програма за 2019 г. на МЗХГ, старт на приема по мярката, трябва да се даде през месец май. Бюджетът по процедурата ще бъде 50 млн. евро, като помощта е насочена към напоителните обекти и системи, разположени извън отделните земеделски стопанства, коментира през декември зам.-министър Лозана Василева.
 
Припомняме, че през месец юни, Европейската комисия (ЕК) одобри прехвърлянето на 49,5 млн. евро от мярка 4.3 към мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“.
 
След като в средата на октомври 2017 г. стана ясно, че се водят преговори за прехвърляне на средства от едната в другата мярка, Фермер.БГ проведе анкета сред своите читатели.
 
В нея близо 70 на сто от отговорилите над 340 души посочиха, че това трябва да се направи, за да се реализират повече проекти по мярка 4.2.
 
След редица срещи и дискусии, последва искане от страна на България към ЕК за изменение на програмата си за развитие на селските райони. След няколко корекции, прехвърлянето на средства вече е сигурно, тъй като България получи одобрение от ЕК. За страната ни това беше четвъртото изменение на Програмата.