Продължава информационната кампания за популяризиране на възможностите по Гаранционната схема към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. Общият размер на финансирането към момента е 795 хил. лв., а гаранциите са 636 хил. лв., съобщи Деян Калъпчиев, ръководител отдел „Връзка с наредители и бенефициенти” в Национален гаранционен фонд. Най-много са проектите в София, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Сливен, Шумен и Варна.

 

Преобладават проектите по мярка 121 - „Модернизиране на земеделските стопанства”. По думите на Калъпчиев, профилът на обичайния бенефициент на Националния гаранционен фонд е земеделски производител, който кандидатства за кредит до 200 хил. лв. Статистиката показва, че над 90% от бенефициентите не са предоставяли допълнително обезпечение, тоест за малките проекти до 200 хил. лв. добавената стойност на гаранцията е най-голяма, посочи експертът. Според Калъпчиев, факторите за това, че в определени райони на страната има по-малко проекти, финансирани проекти с помощта на Гаранционния фонд, са много.

 

За пример той посочи, че в Добрич има много по-малко проекти, отколкото в Ямбол и Сливен, където има добри предпоставки за развитие на земеделие, но не са като тези в района на Добрич. Причината за това е, че в Добрич много от земеделските производители имат пари и не им трябват кредити и гаранции, поясни Калъпчиев. Част от проблема е и липсата на информираност от страна на земеделските производители. „Те не знаят, че това нещо се случва. Отиват в банката, където се опитват да им продадат скъп продукт с лихва от 10, 11 или 12% и да им вземат цялото имущество като обезпечение и така много хора не успяват да си направят проектите”, каза Калъпчиев.

 

Той допълни, че затова се провежда тази информационна кампания, за да се опитат да стигнат до хората да търсят информация и да искат гаранцията от банките. Освен в Смолян, утре ще се проведе и среща в Златоград. В рамките на националната информационна кампания са предвидени общо 55 срещи в страната, като във всяка от 28-те области ще има по две срещи с бенефициенти.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!