Тази нощ беше може би с най-ниските температури до момента и имаше истински мраз. Не осланявания, а истински мраз. Това каза за Агри.БГ Цветан Цеков от Националната браншова камара ,,Плодове и Зеленчуци”, който е и земеделски поризводител.

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

“Всичко, което е на розов бутон, всичко, което е цъфнало - за костилкови говорим - ранни череши, някои сортове вишни, сливи - смятаме, че ще има много сериозни поражения, между 60 и 80%. В утрешния ден ще е пълна картината”, каза Цеков. 

“Северозападна България - София Област, Монтана, Враца температурите са паднали до минус 3. Там пораженията ще са само върху костилковите и тези, които са в цъфтеж”, добави производителят. 

Според него обаче сериозни щети ще има по овошките в русен, Сливен, Айтос, Карнобат, Варна. Край Камчия Цеков очаква проблеми с крушите. 

Температурите в Силистра тази сутрин

“Ябълките на този етап в този район няма да имат поражения. Но смятаме, че над 80% ще има компроментирана реколта по отношение на череши, праскови, кайсии, сливи в тези райони, които изброих. 60-70% от чисто овощарските райони ще има изключително сериозен проблем със измръзванията”, посочи Цеков. 

В Гърция температурите в нощта срещу четвъртък са били  0, минус 1 градус. 

“Те отдавна вече са във фаза на прецъфтяване, специално костилковите. Там няма да има никакъв проблем, което очначава, че там ще има изключително сериозна продукция, която ще бъде внесена и на нашите пазари. За поредна година ще имаме изключително сериозен проблем.  
Година след година губим възможността да имаме българска продукция на пазара. Една от причините за това са природните катаклизми, другата част са самите вътрешни проблеми с пазара, с търговски вериги и т.н. 

За поредна година един от механизмите, който може да защитава производителите - застраховките, не работи, защото не се поемат никакви рискове преди 20 април. 
Това е доказателство за механизъм, организиран от държавата, да не функционира. Това е създаване на механизми, които от самото си начало, не могат да функционират и да защитават. Е, какъв е смисълът от тази държавна администрация? Защо действа по начин, който не е ефективен за производителите”, възмути се Цеков. 

Земеделските производители, които установят щети, имат 14-дневен срок да подадат заявления за комисия до Общинските служби земеделие.

За това Цеков е скептичен. 

“Това е проиграно. Нашите производители никога не биват компенсирани адекватно. С години се протака това компенсиране. 

И са принудени да правят някакви схеми, за да могат да получат някакъв ресурс. Така се влиза в едни нелицеприятни действия, които създават усещане за това, че има нередности, за това, че нещо не е както трябва. 

Тези комисии, оценявайки тези 100% щети, производителят ще вземе някакви пари във времето и губи абсолютно всичко, по което е кандидатствал до момента, като обвързана подкрепа и т.н. тези компенсации не са достатъчни и той ще си ги вземе след много време. На него му трябва свеж ресурс, за да може да преодолее ситуацията. Разходите успоредно с това продължават. 

Това, че имаш измръзване, не означава, че в тази градина не трябва да бъдат извършвани съответните мероприятия, които са необходими. Трябва да си пазиш дървото от различни болести, не можеш да го оставиш без защита, да не се обработва и  т.н. т.е. има огромни разходи, без приход. 
Това те връща една година назад. А тези, които и в миналата година са имали подобни поражения, това директно ги отказва”, завърши Цветан Цеков.