В момента при трайните насаждения започват най-невралгичните и най-притеснителните периоди, в които вероятността от осланяване, вероятността от измръзване е най-голяма, тъй като при някои костилкови има пълен цъфтеж, а при семковите тепъва започва. 

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Застраховането е едно от оръжията, което може да даде някаква сигурност на земеделския производител, който се занимава специално с трайните насаждения.

Знаем, че в България всяка година има сериозни поражения от ранни измръзвания, повратни студове, осланявания, дори вече има и много ранни градушки. 

Застраховките са изключително важен инструмент. За съжаление за поредна година ние виждаме как този инструмент не може да функционира. Такова притеснение изрази Цветан Цеков от Националната браншова камара ,,Плодове и Зеленчуци”, който е и земеделски поризводител.

Цветан Цеков: Поставени сме пред  Параграф 22.  

“Искаме да застраховаме продукцията си, държавата подпомага със специална програма на ДФЗ, защото иначе е изключително скъпо. 
В момента обаче няма отворен прием за очертаване на площите. Не можем да подготвим полиците за застрахованите площи, защото изискването да ДФЗ е те да са очертани в СЕУ”, обясни проблема Цеков. 

Кампанията по очертаване все още не е започнала. Това се очаква да стане в близко време, но не и преди 22 март - дотогава тече обществено обсъждане на Наредбата за директните плащания. 

Дори при старт на възможността за очертаване, често се случва да има забавяне по някаква причина. 

“Това означава, че в периодите с най-големи рискове, в които вече трябва да сме застраховали, ние няма да имаме тази възможност. За да го направим, ДФЗ иска очертана площ в ИСАК”, посочва Цеков и добавя: “Тази застраховка губи своята ефективност. Тя е безмислена. Преливане на пусто в празно, защото се разминаваме със сроковете”. 

Според него това разминаване може да се регулира по семпъл начин, като се регулират правилата по култури. 

“Полските зеленчукови култури тепърва ще бъдат разсаждани, там очертаването в ИСАК ще бъде факт. Само че при трайните насаждения с един акт, или с тълкувание на министъра, може да бъде прието по очертаване да бъдат такива, каквито са били в предходната година. Трайните насаждения не се местят, те са си едни и същи”, подсказва решението земеделският производител. 

Цветан Цеков: Нямаме предвидимост. Администрацията нанася по-сериозни удари, отколкото природата. 

“Звънят ми колеги с притеснение, особено от Североизточна България - там са кайсии, праскови, започват ранните череши... Рискът е огромен! 
Това е инструмент, недай си Боже нещо да се случи, който може да компенсира фермера, а ние не можем да го използваме”, разказва още Цеков. 

По думите му това е поредно недоглеждане 

“Гасим пожари в последния момент. Както се случи с “Напоителни системи”, които две седмици преди края на срока за сключване на договори за напояване вдигнаха цената”, изрази недоволството си Цветан Цеков.