Американската компания Monsanto е повишила своята оферта за закупуване на швейцарския конкурент Syngenta, оценявайки компанията на около 47 млрд. долара, посочва запознат с въпроса източник, цитиран от Investor.bg.
 
Monsanto, която иска да обедини своя бизнес със семена и пестициди с този на Syngenta, е покачила офертата си до 470 швейцарски франка (501,98 долара) за акция от 449 франка за акция, колкото предлагаше досега, предава CNBC.
 
Увеличената оферта има за цел да сложи край на безизходицата в преговорите между двете фирми. Syngenta отхвърли предишното предложение през април и отказа да се слее със своя съперник.
 
Някои топ инвеститори притискат Syngenta да седне на масата за преговори с Monsanto и да потърси по-добра оферта. Седрик Льокам, старши инвестиционен мениджър в Pictet Asset Management, посочи пред Ройтерс по-рано тази година, че сделката може да се осъществи при цена от поне 500 швейцарски франка за акция.
 
Проучване на Sanford C. Bernstein сред близо 100 бивши и настоящи инвеститори на Syngenta, публикувано по-рано този месец, установи, че около 92% подкрепят подобна сделка. Средната цена, считана за приемлива сред инвеститорите, е 473 швейцарски франка.
 
Представител на Syngenta, най-големият производител на земеделски пестициди в света, заяви пред Ройтерс в понеделник: "Няма да направя коментар". Подобна реакция имаше и от говорителя на Monsanto.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!