Под наслов „За пускане на мярка 112 през 2013 г.“ днес пред сградата на МЗХ се събраха млади фермери от различни краища на България. Чувстваме се излъгани – от половин година ни обещават, че младите фермери ще са приоритет за МЗХ, че ще ни помагат, но всъщност нищо не се случва, коментираха пред репортер на Фермер.БГ протестиращи фермери. Според тях коректният подход би бил от министерството да излязат и открито да заявят, че има проблем и да конкретизират как той може да бъде решен.

 

протест млади фермери

 

Според Михаил Георгиев комуникацията с администрацията на МЗХ е трудна, а информацията, че мярка 112 ще тръгне през следващата година с удължени срокове коментира така: „Това не е вярно. Реално мярка 112 не се отлага, а се отменя. Как ще се отложи мярката за 2014 г. като тогава влизаме в нов програмен период, а тя е разписана за ПРСР 2007-2013 г. Няма как да бъде прехвърлен финансовият бюджет по мярката от този в следващия програмен период. Парите може да бъдат прехвърлени към други мерки, но не и да помогнат наистина на младите фермери“.

 

Ангел Писков от град Септември постави още един сериозен проблем – за онези фермери, които сега навършват 40 години, което по регламент означава, че отпадат от мярка 112. „Лично аз съм доста подведен от информацията, че мярката ще бъде отворена – следих с внимание и през май, и през септември, защото ако по-рано бяха казали, че няма да се отваря мярката, просто нямаше да влагам капитал и да правя ферма. Получава се така, че вече съм направил инвестиции, влъжил съм пари, които, обаче, не са достатъчни да продължа сам и не се знае какво ще се случи оттук нататък. За да правим модерно земеделие е нужна и техника – сега работим с вили и лопати, а така не става“, разказва Ангел, който вече е направил ферма за калифорнийски червеи в землището на Септември. Неговият проект е готов още от месец май. „Съгласен съм програмата да се отвори и да се борим всички на равни начала – нека да бъдат финансирани най-добрите проекти“, категоричен е Ангел.

 

протест млади фермери пред МЗХ

 

Михаил Пъков е започнал тази пролет да отглежда зеленчуци. Пред Фермер.БГ заяви, че отлагането на старта на мярка 112 не устройва зеленчукопроизводителите. „Нашата стопанска година приключва след 10 дни, новата започва от 1 октомоври. Това означава, че догодина трябва да направя всичко от самото начало. От месец май тази година съм готов за проверка, засадил съм зеленчуци, направил съм инвестиции, два пъти – през май и през септември, съм вадил и представял всички документи“, обяснява Михаил от град Съединение. Пресмята, че около 5 000 лева е инвестирал досега и е на път да се откаже от земеделие.

 

Атанас Вълчев е от Хасково и отглежда домати. Казва, че не може сам да определи дали неговият проект е добър, но е започнал работа с амбиция и с надежда, че ще получи финансова помощ. Ако програмата не стартира, няма как да си върна направените инвестиции, категоричен е Атанас.

 

Пламен Господинов пък е решил да се захване с гъбопроизводство близо до Хасково. Разчитал на финансово подпомагане по мярка 141.„Бях в чужбина и реших да се върна в България и да инвестирам изкараните там пари тук. Но е ето, че идва момент, в който вече дори надежда нямаш“, сподели пред репортер на Фермер.БГ Пламен. Решил да започне с гъбопроизводство преди известно време и като се върнал в България не се колебал – вложил изкараното в Испания в гъбарник. Сега, обаче, не вижда смисъл от това. „Това не е стимул да работиш в България. Аз няма да се откажа, защото с това искам да се занимавам, но не е това начинът. Не може някой друг да решава вместо мен. Инвестирал съм в производството пари, които няма как да оставя. Ще се боря с всички възможни средства“, допълва Пламен.

 

 

Макар протестиращите млади фермери да не очакваха, зам.-министър Явор Гечев ги покани на среща, в която участваха и изпълнителният директор на ДФЗ Васил Грудев, както и експерти от МЗХ.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!