Аз съм любител и защитник на автохтонните породи, но запазването им от една мисия, в последните години, се превърна в бизнес. Това каза председателят на Селскостопанска академия (ССА) проф. Васил Николов в Стара Загора, по време на Националното изложение на породата Ил дьо Франс.
 
 
„За мен е необяснимо развъдни програми, писани дори от някои известни в овцевъдството професори, обясняващи, че трябва да се провежда поглъщателно кръстосване. На въпроса защо, отговарят, че е нужно да разширяваме ареала. Това не е така, трябва да запазим ареала на тези животни“, коментира Николов.
 
Преди повече от година имаше кампания затова, че месните породи трябва да са там и да се запазват там, където е основният им ареал. А цялата останала територия на страната трябва да се заеме с продуктивни животни. Стана точно обратното, но това нещо трябва да се направи, допълни председателят на ССА.
 
„Има нова директива, която казва, че учените в страната да определят минималния брой автохтонни животни, който трябва да се съхранява. Имаме какво да правим, затова се обръщам и към браншовите и развъдни организации, за да сложим тези неща в ред. След това съм убеден, че продуктивните породи ще заемат своето място, защото именно те са гръбнака на икономиката. Останалото е страшно необходимо, но не то ще ни храни и ще създава авторитета на нашето животновъдство в света“, заключи проф. Николов.