Министър Мирослав Найденов призова Българския ветеринарен съюз да не бъде толкова пасивен, а да дава повече идеи за работа.  "В момента подготвяме промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност и разчитаме на Българския ветеринарен съюз да не бъдат толкова пасивни и да идват да реват само за пари за годишните имунопрофилактични мероприятия, а да предложат схема, по която държавата да им възлага задачи в пограничните райони", каза Найденов в отговор на въпрос възможно ли е да бъдат назначени повече ветеринари в пограничните райони.

Министърът уточни, че лечението и имунопрофилактиката на животните са задача на частните ветеринарни лекари, а държавата възлага и стопаните плащат, ако става въпрос за лечение. Той допълни, че подобен проблем с недостиг на ветеринари има и не само Бургаско, а и в Смолянски и Кърджалийски регион. Затова е предложил на последния разговор с Българския ветеринарен съюз и чака предложения от тях в такива случаи какво ще се прави.

Ние можем да сложим щатен ветеринарен лекар, но щатният ветеринарен лекар е контролен орган и той не може да върши това, което контролира, каза Мирослав Найденов и допълни, че в момента законодателството е такова, че не е решение на проблема да има държавен ветеринарен лекар. Според него трябва да обсъди как държавата или общината могат допълнително да стимулират частните ветеринари.

 

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!