Инструментите са в управляващите. Те трябва да спасят държавата. Нещо трябва да стане и то с бързи, спешни мерки. Проблемът е един и същ при всички колеги и това е работната ръка. Това каза Минка Андреева, управител на предприятие за производство на хумус от Габровско за Фермер.БГ.
 
 
„Аз изнасям за 7 държави, капацитетът ми е около 5-6 тона на ден, но единственото, което ме притеснява е работната ръка. При нас няма хора, които поне да мислят. Не говорим за квалифицирана работна ръка, а за хора, които наистина да мислят когато правят нещо. Смятам, че проблемът е един и същ при всички колеги“, коментира Андреева.
 
Тя е на мнение, че всичко е в ръцете на управляващите.
 
„Защо немската икономика върви нагоре? Защото производителите тръгват по институциите и сключват договори със студентите. Там всичко е ясно. Аз съм съгласна да издържам няколко студенти, но къде е просветата у нас? Къде са тези хора? В Германия когато завършиш знаеш къде отиваш да работиш и за каква заплата веднага след като приключи образованието ти. Не виждам какъв е проблемът това да стане и в България. Нужни са просто няколко срещи. Всеки, който има фабрика ще се отзове. Това трябваше да започне, както се казва, с дата вчера“, заключи Минка Андреева.