Направихме усилие да запишем помощта за газьола и за следващата година. На мен ми се струва, че бюджетът по помощта може да бъде увеличен.

Гласувайте: Какво ще доведе до по-голяма прозрачност при разпределяне на бюджетите по сектори?

Това обаче в момента не може да стане, тъй като има удължена рамка, тоест бюджетът не може да се променя. Но ако съм още служебен министър имам готовност да вкарам такова увеличение на бюджета. Това каза служебният министър Явор Гечев по време на Десетия агросеминар на НАЗ.

“Ако има цялостен, нов бюджет, ще проведа разговори и ще го подам от Министерство на земеделието, но в момента това не е възможно, тъй като сме в продължаващата рамка”, добави той.

По думите му е почти решено извънредната помощ заради войната в Украйна да продължи и през 2023 г. 

Украинската помощ ще продължи, но моето мнение е, че трябва да има директно подпомагане за торовете”, каза още Гечев.

На въпроса защо зърнопроизводителите не попадаха в допустимостта по извънредната мярка, служебният министър отговори следното:

“Ние не сме взимали това решение за ставките и защо го няма зърнопроизводството вътре. Относно помощта, свързана със слънчогледа - след вкарването на допълнителния таван от 15 000 евро от ЕК, имаше остатъчни средства. Тогава аз казах, че всичко остатъчно отива при слънчогледа. Всички свободни пари, които имаше, ги пренасочих и да, средствата са крайно малки”, обясни Гечев.

Той успокои земеделците, че изплащането на субсидиите тече по график и няма да има забавяне на което и да е плащане.

“Много е важно в трудни години не просто парите да ги има, но и да идват навреме”, каза още той.

Гечев успокои земеделците относно тревожните сигнали за трудното набавяне на газьол в различни точки на страната.

“Не би трябвало да има такива проблеми. Няма индикации и не би трябвало да има никакъв проблем по отношение на снабдяването с газьол”, заключи Гечев.