Българското земеделие ще получи 200 млн. евро повече чрез изпълнението на различни мерки по Програма за развитие на селските райони (ПРСР) през следващите две години, заяви Десислава Танева във видеообръщение.

Отговор от бранша: Настояваме за 75% грант за приоритетните сектори

Възможност това да се случи дава механизмът за възстановяване от кризата, предизвикана от COVID-19, който е елемент от спасителния план „Следващото поколение ЕС“.  

Министър Танева припомни, че окончателното приемане на преходния регламент се очаква до края на тази година. То ще даде яснота и как ще се разпределя този бюджет за фермерите.

Предстои да приключи изготвянето на Стратегическия план за следващия програмен период, който ще започне от 2023 г. 

„Надявам се, че през идните няколко месеца да приключим с първия драфт на плана, който да бъде представен на заинтересованите страни. Предстои ни интензивна работа по разписването на отделните мерки в него и се нуждаем от конструктивен дебат с предложения и алтернативи“, каза Танева.

Тя поясни, че в основата на новия програмен период са околната среда, зелените цели и Зелената сделка. Голямо ще бъде предизвикателството как стопаните да преустроят земеделската си дейност, така че да щадят природата. 

През преходния период българските фермери ще получат обичайната си подкрепа както досега в обхвата на директните плащания като мерки и като изисквания. 

Следете темата и на cap4us.agri.bg