По-рано днес шефът на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) излезе с предложение финансовото подпомагане по мерките от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) да се намали на 25% в новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. и още 25% да е кредитиране от ДФЗ.

ДФЗ предлага финансирането по ПРСР да падне на 25%

По думите на Грудев подобно изменение тепърва ще се дискутира и няма да се реши без подкрепата на бранша. Идеята му, макар и на етап предложение, вече разпали страстите в сектора. Факт са и първите коментари по темата. 

Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) каза за Агри.БГ:

“Ние предлагаме да се отпуска 75% грант за приоритетните сектори - животновъдство, плодове, зеленчуци, млади фермери и пчеларство, като 25% е самоучастието. И всичко това да бъде със 100% безвъзмездна гаранция от ДФЗ пред търговските банки. Идеята ни е банковата гаранция да се дава за всяко инвестиционно предложение, идващо от приоритетните сектори”, посочи Караколев.

Предложението подкрепиха и от Националния съюз на градинарите в България (НСГБ) и от Регионалната асоциация на животновъдите в Сливен.

По идеята на Васил Грудев разсъждава и юристът Пламен Абровски.

“Подобно предложение може да прави само една от двете заинтересовани страни - Управляващия орган в лицето на земеделския министър Десислава Танева или земеделските производители. Едната страна в качеството си на управляващ европейските средства от ЕЗФРСР, а другата - като техни потребители. Това е политическо решение. 

ДФЗ няма отношение към управлението и планирането на средствата, а само към тяхното изплащане. Дори договорирането, което Фондът прави, се извършва от името на земеделското министерство, по силата на възлагателен договор”, коментира Абровски в социалните мрежи.

По-интересният въпрос, който анализира юристът, е защо България иска да натовари земеделските производители със 75% от финансирането? Според него това ще лиши малките и средни производители от възможността за инвестиция. И дори повече - това ще доубие малките бизнеси и стопаства.

“По мое мнение, ако това предложение стане реално, то ще убие малките стопани, които вече вместо 50%, ще трябва да търсят 75% от инвестицията си. Изтъкваният довод, че така ще се ограничат “кухите” или “схемаджийските” проекти, е несъстоятелен. Тези типове проекти са рожба на некадърните насоки за кандидатстване и на “нежния” контрол от страна на ДФЗ. Ограничаването може да стане по хиляди други начини, но не и за сметка на отказ от евтина инвестиция”, смята Пламен Абровски.

Наред с промяната по ПРСР, Фондът предлага и да кредитира стопаните с 25%. Според Абровски именно тези 25% ще направят земеделските стопани изключително зависими не само от банките, но и от администрацията.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg