Има голяма вероятност МЗХ да предложи животновъдите да получават пасищата от общините дългосрочно за минимум 5 години, след като гилдията отдавна поставя този въпрос при срещите си с министъра.

Основната причина е, че в момента пасищата не се отдават за твърде дълъг период за ползване и така фермерите нямат сигурност за субсидиите си и инвестициите.

Освен това отново започва да се повдига темата за комасацията на земеделските земи, като този път проблемът се преплита с така наречения "данък мотика", върху който вече трето правителство страхливо умува. На високо равнище сред държавниците се чува идея държавата да стимулира уедряването на обработваемите площи чрез финансова санкция за пустеещи земи.

По темата пък зам.-министър Светлана Боянова изрази мнение, че вече се работи в посока на предварително очертаване на площите. Това означава, че субсидиите ще ги получава този, който обработва земята. Например арендаторът ще бъде подпомаган, а не собственикът, който е неглижирал своя имот. Идеята е който не обработва земята си да не получава субсидии, каза тя.