Международната организация по лозарство и винарство (OIV) ще организира специална презентация на български вина в Париж. Това стана ясно по време на среща на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков и генералния директор на OIV Жан-Мари Оран в Париж. „Много държави като Румъния, Аржентина и Израел участват в подобни дегустации, които се организират от нас с цел популяризиране на качествени вина от различни страни”, поясни г-н Оран.

 

От своя страна министър Греков отбеляза, че това е важно за рекламата на българските вина, която трябва да става все по-мащабна и агресивна. Той посочи, че през 2013 г. България е изнесла два пъти по-голямо количество вино в сравнение с 2012 година. „Развитието на лозарството е сред приоритетите в работата на Министерството на земеделието и храните и ние правим всичко възможно да рекламираме българските вина на международния пазар”, подчерта министър Греков.

 

Господин Оран отбеляза, че през последните години в България е направено много за модернизирането на сектора. Той каза още, че има тенденция за подобряване качеството на вината в световен мащаб. Международната организация по лозарство и винарство – OIV има магистърска програма по лозарство и винарство в университета в Монпелие, а в България тя се изучава в Аграрния университет в Пловдив.

 

Двамата се договориха за партньорство между двете магистърски програми с цел обмяна на специалисти. На срещата присъства и извънредният и пълномощен посланик на Република България във Франция Ангел Чолаков.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!