"Проверките през последните седмици на борси, тържища и граници , оказаха значително влияние и изкупните цени на нашите плодове и зеленчуци се покачиха значително". Това каза проф. Димитър Греков, министър на земеделието и храните, по време на информационна среща, организирана от Националната асоциация на зърнопроизводителите в Арбанаси.

 

Той подчерта, че от министерството искат нашите плодове и зеленчуци да се появят по търговските вериги, но на проведените срещи в тази насока, става ясно, че земеделските производители на плодове и зеленчуци не са подготвени изцяло това да се случи в реалност. Нашите производители не могат да представят финансов документ, не могат да предложат сертификат за своята продукция,не могат да отговорят на изискванията за търговска опаковка на продукта, подчерта министър Греков.

 

Именно в тези насоки ще продължим да работим и в следващия програмен период, за да може да подпомогнем производителите и с общи усилия да произведем един готов и завършен продукт за реализация. В тази връзка смятаме, че трябва да включим и подпомогнем създаването на специализирани тържища на плодове и зеленчуци, както и малки предприятия за преработка на оставащата нереализирана продукция.

 

Министър Греков, заяви още че до края на месец август ще бъдат подготвени комплекс от мерки, които да гарантират целогодишен контрол на внос и износ на земеделска продукция. Министърът допълни, че зам.-министър Явор Гечев е натоварен заедно с зам.-министрите на Министерството на вътрешните работи, на финансите и други заинтересовани институции да разработят такъв комплект от мерки тип - румънски, т.е да има пълен контрол над продукцията. Според него по този начин ще се увеличи значително приходът в държавната хазна, защото ще бъде ударен сивият сектор.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!