Евродепутатът Мария Габриел беше в Плевен по повод започналото днес Международно изложение „Пчеларство Плевен 2013”. Тя заяви, че форумът в Плевен е поредното доказателство за високото качество на българския мед и пчелни продукти и в същото време за високия професионализъм на българските пчелари.

 

„Минахме дълъг път и през последните 3 години ни събраха проблемите в пчеларството. В Европейския парламент направихме така, че гласът на българските пчелари да се чува”, заяви в приветствието си Мария Габриел. Тя припомни, че е българска идеята за директни субсидии на пчелно семейство и изрази увереност, че тази идея ще има положително за сектора развитие.
[news]
„Преборихме се за забрана на неоникотиноидите, през миналата година в Брюксел направихме изложение на български мед и пчелни продукти и все още колегите от ЕП говорят за невероятно качество на тези продукти. Нещо повече – успяхме да привлечем вниманието на двамата най-активни по отношение на пчеларството еврокомисари – комисарят по земеделието Дачиан Чолош и комисарят по здравеопазването Тонио Борг. И двамата ни подкрепят във всичко, което се опитваме да правим за българското пчеларство”, посочи Мария Габриел.

 

Тя заяви пред пчеларите, че обявената преди констатация, че до момента липсва механизъм, който да контролира вноса на фалшифициран мед в ЕС, след намесата на българските пчелари ще получи благоприятно решение и механизъм за контрол ще бъде създаден.

„За мен изложението в Плевен е символ на четири неща и това са и основните предизвикателства пред пчеларството. Форумът в Плевен на символ на организация, на единомислие и на единодушие. Българското пчеларство има нужда от силен глас. Имаме нужда от информационни кампании и още повече от кампании за популяризиране на пчелните продукти. Третото предизвикателство е диалогът между поколенията, между младите и старите пчелари, както и диалогът между секторите на производителите на технологиите и производителите на мед. Другото основно предизвикателство е подкрепата на националните и международните институции”, каза още Мария Габриел. Тя заяви категорично, че ще продължи да работи за пчеларския сектор и да отстоява интересите на българските пчелари.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!