От няколко дни виждаме първото наличие на манов мед в килийките на новоизградените пити. Това е признак, че може би ще има високи добиви на манов мед, съобщи Манол Тодоров, председател на сдружение „Страджански манов мед“ за Фермер.БГ.
 
 
Миналата година беше тежка за пчеларите в цялата страна, но особено за тези в Странджа. Там пчеларите регистрираха висок процент смъртност на пчелите, като при някои от тях дори се стигна до пълно унищожаване на цели семейства. Тази година, за щастие, се очертава като доста по-добра.
 
„Тази година нямаме смъртност, всичко е под контрол. Пчелните семейства също са добре. По принцип мана започва да има около 12-14 юни. В години съм забелязал обаче, че когато имаме добри добиви и високо качество на меда, тя се появява около 20-25 май. Това ме кара да мисля, че ще имаме добра година. И наистина, ако продължи така, ще имаме рекорди. Въпреки това, тъй като сме много опарени, докато не напълним тенекиите с мед, по-добре да не дърпаме дявола за опашката“, каза още Тодоров.
 
По думите му количествата мед обаче са предварително продадени.
 
„Не можем да изпълним заявките, които имаме за странджански мед. Медът ни е предварително продаден. Като оставим значителното нарастване на потреблението на този вид мед в страната, имаме интерес от Арабския свят, от Япония, от Западна Европа. Хората следят и вече знаят какво е това „Странджански манов мед“, не е нужно да обясняваме“.
 
България е най-големият производител на манов мед в световен мащаб, като основният добив идва от Странджа.
 
„15 години работим, още преди да сме член на ЕС. През 2007 г. пуснахме първата документация за защитено наименование. През месец декември ни върнаха документите. За тези години успяхме да създадем история на мановия мед и вече никой не пита какво е това. Имаме научни доклади и доказателства“, добави пчеларят.
 
Тази година обаче е много важна за производителите на манов мед, тъй като се очаква решението на Европейската комисия дали да одобри регистрацията на „Странджански манов мед“ като защитено наименование на произход. 
 
„Очакваме решението на ЕК. Надяваме се това лято първият такъв продукт със защитено наименование да бъде странджанския манов мед. Ние няма да спрем до тук, активно работим за още един пчелен продукт. Готвим се активно за кандидатстване за защитено наименование за странджански цветен пчелен прашец. Едва тогава ще постигнем нашите цели – ще съживим Странджа, ще има производство и като цяло ще съживим целия регион. По този начин няма да имаме нужда от субсидии, а ще произвеждаме, продаваме, инвестираме и ще вървим напред“, категоричен е Манол Тодоров.