По данни на Полицията в някои от лозовите масиви в Бургаска област до момента са откраднати до 2-3 тона грозде, информира БНТ. Младен Върбанов стопанисва 400 декара лозови масиви в Поморие. За да успее да опази продукцията си от набезите на крадци е назначил 2-ма пазачи.

 

Лозарите в общината обаче искат засилена охрана от полицията по време на гроздобера, защото не могат да опазят гроздето си сами. Върбанов си наел няколко пазачи, обикаля си имотите, но му струва по 5 хил. лева на година за охрана. От община Поморие са изпратили писмо до вътрешния министър, с което искат разрешение да дарят гориво на жандармерията, за да може полицаи да охраняват лозята по време на гроздобера.

 

"Този ангажимент на община Поморие не означава, че присъствието на жандармерията ще охранява персонално, който и да било от имотите на производителите и собствениците. Това е по-скоро официално присъствие на охранителните власти", посочи Илия Джингов, зам.-кмет на Поморие.

 

Очакванията за висока реколта тази година не се оправдаха, казват лозарите в Поморие. Производителите не са доволни и от изкупните цени на гроздето, които според тях са по-ниски от миналата година. Единствено евросубсидиите им помагали да не фалират.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!