С изключение на масивите, които бяха на 100% унищожени от градушката, която събори не само плода, но и листата, и абсолютно всичко. Тази година от тях няма да може да се прибере грозде, но като цяло картината е хубава, добра реколта. Това каза Инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ)  във връзка със състоянието на лозовите насаждения и очакваната реколта, предвид валежите и метеорологичните условия, предаде Фокус.

 

„На този етап, както вървят нещата, и с новите насаждения, които влязоха в плододаване и това ще им бъде първа година да участват в гроздоберна кампания, да дадат грозде и плодът да се прибере за преработка, смятам, че към юни месец нещата стоят добре на територията на цялата страна”, обясни той. „Никой не може да даде прогнозна цена за гроздето.

 

Сега сме юни, следващите 3 месеца преди да започне гроздобера не се знае каква ще бъде климатичната обстановка в страната. Ако се развие добре и има доста слънчеви дни гроздето ще узрее, ще има повече по лозята и цената ще бъде по-ниска”, посочи Красимир Коев и допълни, че конкретна цифра не може да бъде дадена, защото цената е функция на търсенето и предлагането. „По договорите на годишна база изнасяме някъде около 10 млн. кг. винено грозде, не десертно. Количествата варират около тази цифра. Основно италианците имат договори за купуване на мускат отонел от България, купуват и румънци, чехи и гърци”, уточни инж. Коев.