Сравнително топлата и безснежна зима притеснява земеделските производители. Много от есенните култури се развиват в момента по-активно от нормалното за януари. В Северна България стопаните са притеснени от евентуално измръзване на посевите при минусови температури. В Южна България експерти твърдят, че от много години измръзвания не е имало заради липсата на сняг.

 

По думите на аграрни специалисти е възможно да има вреди по растенията при минусови температури през февруари в районите, където е започнало вретенене. Според аграрните експерти безснежната зима крие много повече опасности от прекомерно засушаване, тъй като влагозапасяването на почвата вече е минимално. В почти всички райони на България земеделски производители алармират местните власти за проблема с липсата на влага в почвата.

 

Почти никъде стопаните не могат да разчитат и на вода от язовирите, тъй като и те са с минимални обеми вода. „Като областен управител на Ловеч добре разбирам тревогата на населението в региона, породено от сушата през тази зима. Разбираемо е безпокойството на земеделските производители, които очакват значително по-слаба реколта от миналогодишната“, обяви областният управител на Ловеч Милко Недялков.

 

По думите му, засушаването отново повдига въпроса и за изграждането на голямото водохващане в района на Черни Осъм. Недялков пое ангажимент да изиска подробен анализ на възможността за изграждане на язовир „Черни Осъм“. Според аграрни специалисти, земеделските производители, които отглеждат зърнени култури, от години не напояват нивите. Това е погрешна практика и експерти от научните опитни станции съветват стопаните да се ориентират към осигуряването поне на една поливка.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!