Липсата на консервно предприятие в региона е един от проблемите на зеленчукопроизводителите, заяви Николай Недялков, председател на регионалния съюз на зеленчукопроизводителите в Бургас, цитиран от радио „Фокус“. По думите му у нас всички консерви, които се продават са с китайско пюре.

 

Като цяло български зеленчуци по магазините няма, срещат се единствено през летните месеци и то не много често. Българските производители не могат да се конкурират с чуждите заради липсата на субсидии у нас. По думите на Недялков дори зленчукопроизводителите субсидират държавата, която взема по 300 лв./дка от производител на пипер. Той допълни, че се работи по идеята за изнасяне на пазара в Турция, но не се знае дали ще се получи.

 

Той допълни че има млади момчета, които се захващали с отглеждането на зеленчуци или друга земеделска работа, водени от желанието си да кандидатстват по мярка “Млад фермер”, която според Недялков е капан. "В зеленчукопроизводството сме учили европейците и това е неоспорим факт. България е вторичен формообразователен център. Примерно пиперът не е дошъл от България, но като култура се отглежда само тук. Тук са създадени много сортове и технологии", посочи още той.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!