Европейските проекти и новия финансов период 2014-2020 дават нова възможност на младите хора, които искат да се занимават със земеделие и животновъдство, защото субсидията ще бъде увеличена с 25%, категорична е Лили Николова, директор на Центъра за социални практики (ЦСП) към НБУ. „В новия програмен период ще бъдат заделени средства и за зеленчукопроизводство, нещо което в предишния период го нямаше, така че фермери, плодопроизводители и зеленчукопроизводители ще бъдат поставени равноправно. Ще бъдат вдигнати ставките за заплащане на директните помощи, но ще се сложи ограничение доколко може да получава един фермер или земеделец на година от такива директни плащания. Всеки който има обработваема земя, пасища, има субсидии на глава добитък”, обобщава Николова.

 

Според нея основните проблеми, с които страната ни трябва да се справи през следващия програмен период до 2020 година, са високата безработица и ниската трудова заетост на младите хора. “Другият проблем, на който трябва да се обърне внимание в страната ни, е липсата на собствена продукция при производството на храни и хранителни добавки. Страната ни трябва да наблегне и на енергийната ефективност, опазването на околната среда и управлението на отпадъци. Това ще е важно за следващия програмен период на европейските програми. Би трябвало повечето проекти да постигнат резултати, които да слязат директно при хората.

 

Според мен сред широката общественост трябва да има добра информираност за възможностите, които се дават чрез тези програми. Много важни са програмите за селските райони. Но е важно и да се знае, че парите, които ЕК изпраща към България, са частично наши пари - на всички българи. Затова трябва да се отнасяме към тях така, както се отнасяме към държавния бюджети. Както държавният бюджет се образува от нашите данъци, така частично наши данъци отиват в общия бюджет на ЕК и трябва да имаме сериозно отношение”, казва Лили Николова в интервю на „Европа Директно“. И допълва: „Европа има отношение към малките населени места, опитва се да уеднаквява регионите и да субсидира регионите, които са по-изостанали. Това е с цел всички да достигнат европейските стандарти. Например, програмата за селските райони дава много възможности, макар че са тромави процедурите и става така, че хората нямат достатъчно информация, човек сам се опитва да търси, но не винаги получава отгоре информацията, която му е нужна. Хората искат да имат по-добра информираност от тези, които директно управляват програмите. Това е проблемът”.

 


Николова припомня, че в в програмата на ЕС за развитие на селските райони вече ще бъдат включени повече общини. По нея ще има леко намаляване на субсидията, но пък се увеличават други видове плащания, което е направено с цел намиране на баланс.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!ПРСР дава много възможности за младите хора