„До края на седмицата трябва да приключи лавандуловата кампания и въпреки недотам благоприятните ежедневни превалявания добивите са много добри", заяви проф. Недко Недков, директор на Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък. От 55 кг цвят се получава килограм лавандулово масло, докато миналата година са били нужни 75-80 кг цвят. Високият добив се дължи най-вече на младите насаждения на института, който отглежда 200 дка от тази маслодайна култура.

Общо 40 000 дка лавандулови насаждения има у нас сега, докато преди трийсетина години те са се простирали върху близо 150 000 декара. Тазгодишната кампания по прибирането на реколтата започна най-рано край Пловдив и Карлово. Ароматната култура се отглежда и в Казанлъшко, Павелбанско, Старозагорско и Шуменско, докато повечето насаждения край Стрелча вече са изсъхнали заради неподходящите кисели почви в региона. Голяма част от тези плантации са стари и от нискодобивни сортове. Въпреки това миналата година в България са произведени близо 200 тона лавандулово масло и конкрет, които са били реализирани без проблем на пазара.

Тази кампания обещава да надхвърли миналогодишния добив, още повече че пазарите са добри, твърди проф. Недков. Около 60 евро е цената на международния пазар за килограм лавандулово масло. А около 500-600 лв. на декар са първоначалните инвестиции до третата година при създаването на лавандулови плантации у нас, които имат живот до 25-30 години. Докато при розовите градини тази цифра е от порядъка на 1300-1400 лв. на декар. По-малко са грижите и рисковете при създаването на насаждения от лавандула, тъй като у нас няма такива болести и неприятели, които да компрометират реколтата. Заслужава си българските фермери да се обърнат към тази маслодайна култура, съветва проф. Недков. Още повече, че тя вирее и на наклонени терени и може да оползотвори по-слабо продуктивната земя.

Произведеното масло в дестилерията на rнститута по розата обикновено не се продава, а се влага в производството на собствена парфюмерия и козметика. Но очевидно тази година добивът ще е доста по-голям и ще има и за продан, коментира директорът. Сред големите производители на лавандула в Казанлъшко е Димитър Лисичаров, който успя да разработи и модернизира реституираната му наследствена розоварна край село Търничене. Основният потребител на българско лавандулово масло е Франция.

Всички сортове лавандула, които се изполват у нас - Дружба, Рая, Севтополис, Хебър, Хемус и Юбилейна, са селектирани в института по розата. Повечето от тях са дело на доайена Райчо Цветков, но неговото дело се продължава от по-младия му колега Станко Станев. Всички сортове са патентовани и са интелектуална собственост на института.

Повечето от новите насаждения в България са от последните три сорта. Те са предпочитани, тъй като дават много добри добиви. Рекордьор сред тях е сортът Севтополис, който не е особено претенциозен, а дава буен цвят. При осигурени идеални условия той може да изкара до 15-16 кг масло от декар. Но в реални условия, когато фермерите „забравят" да торят или обработят плантациите си навреме, добивът и от най-модерните сортове пада до 5 кг.