Комисията за защита на конкуренцията се е самосезирала от публикации в медиите по повод новите цени на тестените изделия. Комисията има съмнениея, че увеличението не цените е договорено с помощта на асоцииации от бранша и в момента тече проверка. Новината потвърди Министър Мирослав Найденов на влизане в сградата на Министески съвет.

По думите му няма практика в европейски и световен мащаб организациите да коментират цените на стоките. Найденов посочи, че не може да коментира какви са реалните цени на хляба. България произвежда под 1 % от общия световен добив на зърно. Няма как страната ни да налага определени цени на пшеницата, защото не е фактор в света.От България са изнесени 1,5 млн. тона пшеница, в момента в страната има още толкова, което е достатъчно, за да осигури зърнения баланс на страната.

"Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) вече осъди производителите на олио, няма да се учудя, ако осъдят утре и някой от хлебарите. Волът колкото рие, калта пада на гърба му. Нека да продължават – отидете в магазините и вижте цените на хляба. Лошото е за малките населени места, където са най-потърпевши от цялата тази работа, но в София и големите градове – нека да говорят за 1,4 лв. – да видим как ще стане”, заяви Найденов във връзка с заявеното преди дни от Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България, че хлябът ще поскъпне с около 20-30 стотинки до 1,20-1,40 лв. за кг при сегашна цена от около 1,10 лв. 74 на сто от зърното, което излиза от България, е за страните-членки на ЕС. Това не е износ, а движение на стоки в Съюза, посочи министърът. По думите му у нас са внесени само около 3000 тона висококачествено зърно от Казахстан за производството на кроасани и дефицит на зърно няма.

По отношение на тютюнопроизводителите, според Найденов, ДПС е поела политическата отговорност за протестите им. По думите му досега всички са отричали, че имат общо със стачките. „Когато застанаха депутатите на ДПС и оглавиха тези протести, те вече поеха политическата отговорност за тях. В този смисъл има разговори с ръководството на ДПС и по всяка вероятност утре след парламентарния контрол ще се проведе среща, в която да коментираме тази ситуация с поетата политическа отговорност за протестите от страна на ДПС. Аз съм казвал, че ние търсим решение за тютюнопроизводителите”, отсече министърът.

 

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!